Etichete

, , , , , , ,

anna szeles clv film

Considerată una dintre frumusețile de top din lumea filmului românesc, Anna Szeles s-a născut la Oradea pe 24 august 1942. Blondă, de o frumuseţe răpitoare, actriţa de origine maghiară a rămas însă în memoria publicului, chiar şi mai tânăr, ca fostă soţie a lui Florin Piersic.

Era studentă când Liviu Ciulei ţinea morţiş să aibă în distribuţia „Pădurii spânzuraţilor” o unguroaică pentru rolul Ilona. Când a văzut-o la probe pe Anna Szeles şi-a dat seama că a găsit ceea ce căuta. Talentul ei a ieşit imediat la suprafaţă precum untdelemnul deasupra apei, dar ce a rămas în memoria maestrului a fost faptul că era foarte disciplinată. A jucat în „La vârsta dragostei”, „Balul de sâmbătă seara”, „Tinereţe fără bătrâneţe”, „De bunăvoie şi nesilit de nimeni”, „Elixirul tinereţii”, „Eu, tu şi Ovidiu”, „Masca de argint”, „Haina de piele”, „Vacanţă la mare” etc.

„Pădurea spânzuraților” e filmul meu preferat. Maestrul Liviu Ciulei a regizat această capodoperă, iar eu am jucat rolul Ilonei. Aveam un accent specific ardelenesc, mai stâlceam unele cuvinte. Toate acestea au fost atuul meu.”

La primul examen dat la Academia de Teatru şi Film este respinsă din cauza fragilităţii şi tinereţii ei (motivul oficial), lucrează un an ca muncitoare după care în anul următor reuşeşte pe primul loc. Deja după primul an este remarcată şi distribuită în filmul „Vacanţă la mare” (1962). În anul următor, la vârsta de 23 de ani, pe când filma la „La vârsta dragostei” (1963) îl cunoaşte pe Florin Piersic, dar abia după 9 ani se îndrăgostesc şi se căsătoresc.

„Ne-am întâlnit prima dată când filmam pentru „La vârsta dragostei”. Țin minte că Florin m-a invitat la un spectacol, iar regizorul Francisc Munteanu mi-a spus să nu mă duc, avertizându-mă că ma voi îndrăgosti de Piersic. După vreo noua ani s-a întâmplat… Am filmat împreună la „Elixirul tinereții” și ne-am și îndrăgostit. Apoi, ne-am căsătorit. El avea 38 de ani, divorțase de opt ani de fosta nevastă, Tatiana, și era liber. Dar să știți că nu din cauza mea s-a despărțit de acea femeie.”

Deveneau unul dintre cele mai simpatizate cupluri din lumea cinematografiei româneşti. Au jucat împreună în spectacole de teatru şi în filme ca „Masca de argint”, „Elixirul tinereţii”, „Eu, tu şi Ovidiu”. Pentru că niciunul dintre ei nu vroia să renunţe la locul în care era stabilit, au locuit separat, Anna Seles în Cluj, Florin Piersic în Bucureşti.

Căsnicia lor durează zece ani după care divorţează. Au împreună un băiat, pe Daniel, care rămâne în grija ei şi împreună cu care emigrează după moartea părinţilor ei, în anul 1989, în Ungaria, unde îşi continua cariera artistică.

„Noi n-am stat niciodată împreună. Am fost nevasta lui Piersic, dar trăiam ca amanţii. Făceam naveta ca să ne vedem. Eu jucam la Teatrul Maghiar din Cluj. Acolo aveam casă, maşină la scară, tot. Eram respectată şi iubită. Nu puteam să las viaţa mea şi sa merg la Bucureşti. N-aveam încredere în Florin. Era un fustangiu şi nu voiam să depind de el cu nimic. Am preferat să rămân pe picioarele mele. Când am decis să divorţez, am făcut-o pentru că n-am vrut să-i mai înghit aventurile”, dezvăluie actriţa după atâţia ani, într-un interviu acordat ziarului Libertatea.

La vârsta de 72 de ani este încă o actriţă populară în Ungaria, joacă în filme şi reclame, este bunică și cum singură recunoaşte, dacă ar fi să aleagă din nou, tot cariera de artistă ar alege-o.

(Textul mai conține informații preluate)